Mammas tunna knäckebröd

Alla som har smakat detta knäckebröd har ÄLSKAT det!
Om knäckebrödet står på bordet är valet självklart.
Knäckebrödet funkar utmärkt till soppor och jag älskar att doppa det i mina olika köttsoppor.



Tunnt knäckebröd

Det är också underbart gott med lite smör och ost och även som äggmacka:)Med hjälp av dem olika mjölsorterna är brödet nyttigt och det är många som tycker man kan äta brödet istället för godis:P





Tunt knäckebröd
ca. 8-10 stora bröd

Du behöver:
  • 15 g färsk jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl dinkel fullkornsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl rågsikt

Börja med att värma mjölken ljummen.
Blanda ihop med jästen och tillsätt salt och dem olika mjölen, spara dock lite vetemjöl till utbakningen.
Jäs i kylskåp i en stor platspåse i ca. 30 minuter.
Sätt på ugnen på 225 C.
Dela upp degen i ca 8-10 bitar och börja kavla en bit i taget.
Börja med att kavla med en vanlig kavel och vänd ofta så blir brödet tunnare.
Kavla ut tunnt och kavla det sista med en kruskavel.
Lägg brödet på en baklåtspapperklädd plåt och grädda i ugnen i ca 5 minuter.
Passa ugnen för det kan fort brännas vid!
Nu gör du likadant med nästa bröd osv.



Tips!
  • Det är enkelt att göra en dubbel sats, för jag lovar dig brödet kommer gå åt fort:)
  • Använd dig av flera plåtar så går bakningen mer smidigt.
  • Om man vill kan man strö på lite havssalt eller pumpafrön innan brödet går in i ugnen.
  • Om man vill kan man använda sig av en pepparkaksform och tex. skära ut ett hjärta i mitten av brödet. Eller om man vill hänga upp bröden någonstans gör man ett runt hål i mitten av brödet.
  • Brödet brukar bli ännu lite krispigare och ännu lite godare efter ett par dagar!!


Omdöme:
Verkligen ett super knäcke!! Om man får till det tunt är det guudomligt!! Jag brukar äta det till frukost, mellanmål och vid sidan av måltider. Passar superbra till soppa och som jag nämnde älskar jag att doppa det i mina köttsoppor:)
Om man har bjudningar är det perfekt och alla brukar vilja ha receptet.
Brödet har bara en 30 minuters jäsningstid men man bör ändå ha tid på sig när man bestämmer sig för att baka, speciellt om man gör dubbel sats.
Det kan vara lite omständigt eftersom det bara är ett knäckebröd inne i ugnen samtidigt, men jag lovar att det är värt det..
Can't get enough!!!




Enjoy!




1 kommentar: