Potatis och purjolöksoppa

En härlig klassiker som är lika enkel att göra som den är GOD!!                           


OBS. bara 2 port, dubbla för 4
Du behöver:
  • 1/2 purjolök
  • 1 gul lök (behöver inte vara så stor)
  • 3-4 medelstora potatisar
  • 3/4 grönsaksbuljongtärning
  • 6 dl vatten
  • Salt & peppar
  • 6 dl uppkokat vatten från en vattenkokare


Börja med att skala och skära lök och purjolök, fräs lökblandningen i lite smör i en kastrull tills löken börjar mjukna lite.
Skala och tärna potatis.
Häll i potatis, grönsaksbuljongstärning och kallt vatten( börja med 6 dl, resten av vattnet lägger du i senare vid behov).
Smaka av med salt och peppar.
Låt småkoka i ca 15 min eller tills potatisen känns mjuk.
Ta av kastrullen från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer.
Om soppan är tjock kan du nu hälla i det varma vattnet från vattenkokaren, känn efter själv hur mycket du behöver för önskad konsistens.


Tips!
  • Väldigt gott att toppa med gräslök.
  • Om man vill ha en lite krämigare soppa klickar man i lite creme fraiche eller grekisk yoghurt.
  • Går också bra att steka lite bacon till om man vill ha en mer "matig" variant.

Omdöme:
Jag äälskar denna soppa! Jag älskar löksmaken och konsistensen. Den är grymmt enkel att göra och det är inte så mycket som behövs hackas:)
Den är dock inte så matig, men med en skiva bröd bredvid eller knaperstekt bacon till blir den bra som en måltid.








Kika gärna in på "Evelyn tipsar"


Enjoy!







2 kommentarer:

  1. åååå måste prova direkt!!

    SvaraRadera
  2. Åt 2 portioner direkt.....gott med lite grekisk youghurt i.....

    SvaraRadera