Månadens soppa


 Januari/Februari=Förkylningstider

Prova då min......

Stingsoppa som gör susen mot förkylningen:)
En förkylning kan vara mycket irriterande och envis. Men visst finns det åtgärder och här har vi en!!
Inte nog med detta så är den Nyttig och väldigt Snabb och Enkel att göra.



Lägg till Förkylningskur
xtbildte

Du behöver: 4 port.
  • 2 potatisar
  • 2 palsternackor
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 dl vatten
  • 4 dl mjölk
  • 1/3 msk riven torkad ingefära
  • 1/2 hackad chilifrukt (för mindre stark soppa - skippa fröna)
  • 1 msk rivet citronskal eller pressad citronsaft

Börja med att skala och hacka potatis, palsternacka samt vitlöksklyftor i mindre bitar.
Fräs i en kastrull ca 5 minuter.
Häll i vatten och mjölk samt ingefäran, chilin och citronen.
Låt småkoka tills rotfrukterna känns mjuka, ca 10 minuter.
Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.
Bara att häva i dig och låta soppan göra dig friskare och piggare:)

Tips!
  • Servera gärna med en skiva fullkornsbröd.
  • För bästa resultat - Ät mindre potioner fast i flera dagar. Soppan kan bli ditt kvällsmål eller mellanmål.

Omdöme:
Denna soppan är precis vad den låter som. Den har sting! Den är superenkel att göra och renar dina system på ett bra och nyttigt sätt. Den smakar också gott och den känns väldigt fräsch!!

                                                                                                                 


Under Maj månad är det dags att prova på min Italienska kycklingsoppa med tomat.
Det är en underbart god soppa man inte kan få nog av. Soppan har jag helt experimenterat fram själv och den är Matig och passar hela familjen:)




Du behöver:
  • 4-5 tinade kycklinginnerfileer eller 2 tinade kycklingfileer
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 paket krossade tomater
  • 1-2 dl vatten
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • Itailensk salladskrydda
  • Basilika
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • Salt och peppar.

Börja med skära kycklingen i tärningar.
Skala och hacka lök, vitlök och morot.
Salta, peppra och krydda generöst med itailensk salladskrydda och basilika på kycklingen.
Stek sedan kycklingen i olja med itailensk salladskrydda i. Häll i grönsakerna och fräs till kycklingen tills den är så god som genomstekt.
Häll i krossade tomater, vatten, matlagningsgrädde, buljongtärning och smaka av.
Låt småkoka i 5-10 minuter.
Redo att njutas!


Tips:
Var inte rädd med kryddorna på kycklingen, speciellt inte den itailenska salladskryddan!

Omdöme:Underbar soppa som man bara vill ha mer av. Den är Snabb och Enkel att göra och den är väldigt Matig.
                                                                                                   
                      


Soppan som gäller för April är min mumsiga Påsksoppa!!:D


Den passar utmärkt till påskbuffen eller kanske som lunch på påskdagen.

Påsksoppan kan vid andra årstider även kallas för majssoppa:)






Du behöver:
  • 2 burkar majs, 340 g
  • 3 normalstora potatisar
  • 1 msk olivolja
  • Vatten
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 2 dl mjölk
  • Ev. 1 msk smör
  • Ev. 1 morot
Börja med att skala och finhacka löken.
Fräs i olja i en kastrull så den inte får färg och tills den är mjuk.
Skala potatis och skär i bitar.
Häll i potatis,buljong och vatten så det täcker potatisen.
Koka i ca 10 min, tills potatisen känns mjuk.
Mixa majs och majsspad från konserven och passera sedan i en grov sil.
Häll i mjölk (ibland behövs inte riktigt allt), majs och ev. skalad och hackad morot.
Låt småputtra några minuter och rör i smör om du vill:)
Smaka av med salt och peppar vid behov.

Tips!
  • När du har silat majsen kan du ta resterna från silen och pressa med händerna så brukar det komma ut ännu mera "majssaft".
  • Om du vill ha lite knaper och inte riktigt lika mycket majssmak kan du välja att ha i lite hackad morot.
  • Om du vill ha en lite krämigare soppa rör du ner smör på slutet:)

Omdöme:
En mycket god soppa, och en soppa som än en gång toppar mina förväntningar. Det blev en väldigt god, mild majssmak och potatisen passar utmärkt till. Soppan skulle jag lätt äta till lunch med en bit bröd till men jag kan även se den i små dekorativa skålar/glas på påskbuffen. Enkel att göra och nyttig och god.


GLAD PÅSK:D


___________________________________


V 13. Squashsoppa:D
En överraskande god soppa som mättar riktigt bra. 3-4 port.








Du behöver:
  • 2 squash
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 3 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • Salt , peppar och citronsaft
Börja med att skära och hacka grönsakerna. Skalet på squashen kan vara kvar.
Fräs grönsakerna med olivoljan i en stor kastrull på rätt så svag värme i ca 20 minuter (tills allt känns tillräckligt mjukt).
Häll i vatten och buljong och låt gojsa ihop sig en minut.
Mixa med stavmixer, jag mixade den inte riktigt slät utan lät det vara lite småklumpig.
Smaka av med salt peppar och citronsaft.

Mycket goodare än vad jag trodde!!! Mums=)

Tips!
  • Du kan även välja att fräsa grönsakerna bara i några minuter och sedan koka soppan med vatten och buljong en längre tid så allt blir mjukt.
  • Om man vill ha lite sting i soppan kan man lägga i lite tabasco eller grön chilifrukt.
  • Gott med ägg och lite dill till.

Omdöme:
Soppan går snabbt att göra och den är riktigt god. Jag åt den som lunch och den mättade perfekt.

                                                                                                                            



V.11 Tycker jag det skulle passa bra med min Goda, Billiga, Enkla, Nyttiga Vitkålssoppa som Veckans soppa. Denna soppa är OTROLIG:D Ditt jobb är klart på max 10 minuter och den är sååååå god:)

Jag visste inte vad jag skulle fövänta mig av denna soppa men den överraskade mig med stormsteg. Otroligt god!!!

4 port.

Du behöver:









  • 1/2 vitkål
  • 1-2 gula lökar
  • 1-2 äpplen
  • smör
  • Drygt 1 liter vatten
  • 1 lagerblad
  • Curry
  • Salt & peppar
  • 1 grönsaksbuljongstärning

Skär ut den kraftiga stammen i mitten av vitkålen och hacka den i mindre bitar.
Skala och hacka lök och äpplen. Låt äpplebitarna vara hyffsat stora.
Fräs allt i lite smör och curry i en stor kastrull.
Häll i vatten, buljong, lagerblad och resten av kryddorna.
Smaka av.
Låt småkoka i minst 30 minuter. Gärna längre upp till en timma.
DONE!

Tips!
  • Om du har ont om tid ska du välja en annan soppa eftersom koktiden är minst på en halvtimme. Däremot är "ditt jobb" klart på 10 minuter:)
  • Om man inte vill ha soppan lika smakrik kan man hoppa över currykryddan.

Omdöme:
Hade kvar en halv vitkål efter en kålpudding och jag bestämmde mig för att prova på en kålsoppa helt spontant. Inte trodde jag att resultatet skulle bli SÅ GOTT!
Äpplena, currysmaken, löken och kålen går verkligen ihop och soppan är nästan ännu godare dagen efter då smakerna kommer fram ännu lite mer.
Soppan klarar nästan sig själv, allt du behöver göra är att hacka kålen och lite lök, sen när den kokar behöver du inte göra så mycket:)
Soppan mättar bra och är sjukt nyttig OCH billig!


                                                                                         


Det är redan v. 10 och veckans soppa är Tacosoppan:)


Denna Tacosoppa är supergod och ett bra alternativ istället för den traditionella Tacoswrappen och pajen.
Busenkel att göra och passar perfekt som en "helgsoppa".
4 port.


Tacosoppa
Du behöver:
  • 200 g quorn
  • Olivolja
  • 1 mindre gul lök
  • 1 mindre röd lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4-5 msk tacokrydda
  • 1 röd paprika
  • ca. 7 dl vatten
  • 1 paket krossade tomater
  • 1 tsk tomatpure
  • 1 köttbuljongstärning (grönsaksbuljongstärning om du vill ha din soppa helt vegetarisk)
  • 1 burk majs
  • 1 burk kidney bönor
Det går lika bra att använda sig av vanlig köttfärs och om du inte vill ha bönor ökar du istället mängd köttfärs:)


Börja med att skala och hacka lök och vitlök.
Stek quorn/köttfärsen i olja och lägg i lök och vitlök efter en stund.
Krydda med Tacokryddan och häll i någon tesked vatten.
Ta en kastrull och häll i vatten, krossade tomater, buljong och tomatpure.
När quorn/köttfärsblandningen känns klar häller du det i kastrullen och du byter plats på stekpanna och kastrull (alltså sätter kastrullen på den varma plattan).
Låt koka i ca. 15 minuter och känn efter om det är lagom mängd med vatten, häll annars på mer.
Stäng av plattan och häll i majs och sköljda bönor.
DONE!!


Tips!
  • Om du vill ha mindre tomatsmak skippar du i tomatpuren.
  • Servera med en klick gräddfil, creme fraiche eller som i mitt fall keso.


Omdöme:
Åhhh va god soppa!! Högsta betyg! Och funkade jättebra att göra med quorn:D
Soppan va väldigt enkel att göra och den känns verkligen som en "soppa för alla".
Man blir bra mätt och den passar utmärkt till middag!



                                                                                                                                    

V. 9 soppan är en av mina absoluta favoritsoppor!! Jag älskar både fisk och saffran och dem gör sig väldigt bra tillsammans.
Såhär ett tag efter julen är saffransmaken varmt välkommen igen:D
4 port.


Du behöver:











  • 400 g tinad vit fisk. Jag brukar köra på torsk:)
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 1 squash
  • 1 liter vatten
  • 2 fiskbuljongstärningar
  • 1 paket saffran
  • 1 dl grädde alt. matlagningsgrädde
  • 1 krm salt
  • Svartpeppar
  • (räkor)

Koka upp vatten och fiskbuljong.
Skala och tärna morötter, squash och lök.
Häll tillsammans med buljongvattnet och låt småkoka i ca 10-15 minuter beroende på storlek på grönsakerna.
Nu kan du passa på att skära fisken i små bitar.
Tag av kastrullen från plattan och mixa med en stavmixer tills soppan är slät.
Häll i saffran, salt och grädde och smaka av.
Sätt tillbaka kastrullen på plattan och häll i fiskbitarna.
Låt småkoka 5-10 minuter beroende på storlek på fiskbitarna (var försiktig så du inte kokar för länge, det kan gå fort!).
Smaka av med salt och peppar.
Häll i räkor om du vill ha i det:-)


Tips!
  • Det blir bäst konsistens på soppan med vanlig grädde.
  • Om du inte har fisk hemma kan du bara göra "basen" på soppan, bara den är underbar!!
  • Om du inte skulle ha saffran hemma kan man byta ut den mot curry:)
  • Super gott att blanda i lite räkor!

Omdöme:
Som sagt min favoritsoppa!! Soppan är otrolig god och smakerna gifter sig verkligen:) Man blir bra mätt och man vill bara ha mer. Den är enkel att göra, det ända lite kluriga är så du inte kokar fisken för länge. Rekommenderar starkt!




Glöm inte läsa "Evelyn Tipsar"
                                                                                         

V. 8 Thai soppa inspirerad av Evelyn som gillar mycket grönsaker, kyckling och ananas:)

Riktigt god soppa med mycket smak. Måste provas!!
4 port.

Du behöver:
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </> <><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </> <><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> </>
Lägg till bildtThaisoppa me kyckling och wokgrönsakerext
  • 4 tinade kycklingfileer
  • Paprikapulver
  • Thaikrydda
  • Curry
  • svartpeppar
  • 1 morot
  • 1 lök/bit på en purjolök
  • 1/2 påse wokgrönsaker
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 burk ananasringar
  • Vatten

Börja med dela kycklingen i små små bitar. Stek den klar och frossa i kryddor:)
Hacka moroten och stek tillsammans med kycklingen, efter någon minut kan du lägga i resten av wokgrönsakerna.
Efter ytterligare någon minut häller du i kokosmjölken samt saften från ananasringarna och vatten. Ta vatten lite efter behov, tills du har så mycket spad du vill ha till soppan.
Låt småkoka ihop i några minuter.
Smaka av och tillsätt mer kryddor vid behov.
Skär upp önskad mängd med ananas av ananasringarna och lägg i soppan.
Ät och njut!!

Tips!
  • Antingen steker du kycklingen samt grönsaker i stekpanna och sedan häller över till en kastrull eller steker du direkt i kastrullen om du vill ha mindre disk:)
  • Glöm inte att tillämpa mängd med grönsaker och kyckling efter din egen smak.
  • Va inte rädd med kryddorna, det gör mycket!!

Omdöme:
Underbart god soppa som har mycket smak utan att vara stark. Den är väldigt mättande och jag själv tycker inte att man behöver bröd eller creme fraiche till. Den är väldigt enkel att göra och passar utmärkt som en hel måltid:)

                                                                                                                                         



V. 7 Är veckans soppa den spännande italienska Minestronesoppan! Den är lite rolig för det är nästan alltid olika ingredienser i varje recept man kikar på.
Den är dock baserad på Lök, Tomat och Bönor. Man brukar även smaksätta soppan med kryddor som är inspirerande från det itailenska köket.

En helt grym Enkel, Billig, Mättande, Nyttig,Vegetarisk underbart God soppa!!!!!
Den har alltså ALLT!

Du behöver:
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
6-7 dl vatten
1 grönsaksbuljongstärning
3-4 dl pasta
1 burk kidneybönor
1 burk krossade tomater
Rosmarin
Timjan

Börja med att skala och hacka lök.
Fräs i smör i en kastrull.
Häll i vatten, buljong och pasta.
Koka tills pastan är "al dente" alltså snart klar men fortfarande lite hård.
Häll ut bönsaften och skölj bönorna i vatten, häll ner dem i kastrullen.
Häll i krossade tomater samt kryddor och koka upp (va inte rädd med kryddorna, det är gott!!).
Smaka av och se till att pastan är önskvärd och att du har tillräckligt med kryddor.
KLART!


Tips!
  • Jättegott att slänga i en skiva ost som får smälta!

Omdöme:
Går hur fort som helst, och som jag skriver ovan, den har ALLT! Det är inte ens mycket att hacka och det blir i princip ingen disk! Den mättar super bra och den är bara sååå god:):)! Rekommenderar starkt!





___________________________________________________________________


V.6 Är Veckans soppa den härliga traditionella Gulaschsoppan. Gulaschsoppan kommer från Ungern och är Ungerns nationalrätt. Basen till Gulaschsoppan är kött, potatis och paprika.

Detta är en otroligt god Gulaschsoppa med mycket paprika smak.
4 port.

Du behöver:
  • ca 300 g köttfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 potatisar
  • 2 morötter
  • 2-3 paprikor i olika fäger
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk kummin
  • 1 köttbuljong
  • ca 1 liter vatten

Börja med att hacka löken och fräs den sedan i smör. (5 min)
Skala och tärna potatisarna och morötterna, häll dem tillsammans med löken. (2 min)
Häll i vatten, buljong, vitlök samt kryddor, paprikorna kan man vänta lite med.
Koka under lock ca 10 min och bryn samtidigt köttfärsen i en stekpanna.
Häll i köttfärsen, krossade tomater och dem hackade paprikorna.
Koka i ca 10 min till, salta och dubbelkolla så att potatis och morötter är mjuka.

Tips!
Om du inte har så mycket tid kan du hoppa över potatisen och morötterna, då struntar du bara i den "första kokningen"

Vegetarisk variant- quornfärs istället för köttfärs och grönsaksbuljong istället för köttbuljong.


Enjoy!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar